ULTRAHANG TÉRBEN KIALAKULÓ
SEJTRONCSOLÓ HATÁS ÉRTÉKELÉSE A SZELEKTIV BIOLÓGIAI HATÁSOK TÜKRÉBEN
NEMÉNYI M. – LŐRINCZ A.
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM
Mezőgazdaság- és
Élelmiszertudományi Kar, Mosonmagyaróvár
Agrárműszaki,
Élelmiszeripari és Környezettechnikai Intézet
9200 Mosonmagyaróvár, Vár 2.
Tel.: 06-96-566-635
e-mail:
lorincza@mtk.nyme.hu
Kísérleteink célja, hogy megfelelő elméleti és gyakorlati háttér
segítségével szelektív ultrahanghatást érjünk el, mégpedig úgy, hogy a közeg
bizonyos komponenseit inaktiváljuk, míg más komponenseket pedig érintetlenül
hagyunk. Vizsgálataink során 9 W/cm2 teljesítmény és 1,117MHz
frekvencia mellett meghatároztuk, a Saccharomyces cerevisiae pékélesztő
mikroorganizmus szuszpenziónak azt a koncentrációját, amely az adott
besugárzási körülmények között képes megszűntetni az ultrahangtérben zajló
kavitációs jelenséget, amit kavitációs határkoncentrációnak neveztük el.
Ezután, a kavitációs határkoncentráció többszörös mennyiségeivel biológiai és
fizikai vizsgálatokat végeztünk, a pékélesztő vitalitásában, besugárzás
hatására bekövetkező változások tanulmányozására, a hangtérben kialakuló
akusztikus jelenségek nyomon követése mellett. Megállapítottuk, hogy az
ultrahang besugárzás folyamán, a hangtérben komplex jelenség-hatás láncreakció
zajlik, mely dinamikus egyensúlyi állapot kialakulásáig vezet. Kiderült, hogy a
kialakuló akusztikus jelenségek alapvetően befolyásolják a sejtek túlélési
dinamikáját, ami a szelektív sejtkezeléseknek, a sejtek adott kezelésre
vonatkozó fogékonysága szerinti alapja.
CELL
VIABILITY ESTIMATION UNDER DIFFERENT ACOUSTIC PHENOMENAS AND THE POSSIBILITY OF
SELECTIVE CELLBIOLOGICAL TREATMENT WITH ULTRASOUND
Our experimental goal is
realization the selective treatment with ultrasound again some underirable
particle of whole ultrasonic field where besides any valuable particle. Such
situation for example the underirable particles like the pathogen microbes in
the food products. We used 9 [W/cm2] power and 1,117 [MHz] frequency
ultrasound A conventionally freeze-dried Saccharomyces cerevisiae yeast
was our test microbe. We measured the cavitation threshold concentration [g/l]
from this microbe suspension. Then we used the manifolds of this cavitation
threshold concentration of the microbe suspension in the sound field. In this
way formation several acoustic phenomenas in the sound field. This phenomenas
is the acoustic cavitation, the standing wave and the acoustic streaming. Under
these phenomenas we measured the cell viability simultaneous with methylen blue
test. The first result, the suspension concentration influence the formation
and the threshold values of acoustic phenomenas. Second, the survive ability
influenced from acoustic phenomenas of cell suspensions. So the cell viability
depend on cell concentration of sound field. The conclusion from examination,
in the ultrasound field a dominant acoustic phenomena and biological effect
interaction or chain reaction occur under the irradiation.