Akusztikai kavitáció
kialakulásának koncentrációfüggése szuszpenziókban
Lőrincz Attila1,
Neményi Miklós1
Nyugat- Magyarországi
Egyetem
Mezőgazdaság- és
Élelmiszertudományi Kar, Mosonmagyaróvár
Agrárműszaki,
Élelmiszeripari és Környezettechnika Intézet
ÖSSZEFOGLALÁS
Vizsgálatunk tárgya, hogy a szuszpenziók kvalitatív és kvantitatív
tulajdonságai hogyan befolyásolják az ultrahang térben kialakuló akusztikai
jelenségek bekövetkezését és azok küszübértékeit. Vizsgálati alap jelenségként
az akusztikus kavitációt választottuk. A vizsgálatokhoz kereskedelmi
forgalomban kapható préselt, illetve szárított Saccharomyces cerevisiae
pékélesztőt, valamint az élesztő átmérőjével megegyező átmérőjű dolomit
szemcsékből álló szuszpenziót használtunk. A kísérletek az ultrahangkezelő
edényben 1,017 [MHz] frekvenciáján, 0-12 [W/cm2] teljesítmény mellett zajlottak. A hangtérbe
sugárzott vezető hullámok longitudinális típusúak. Vizsgáltuk különböző ultrahang
teljesítmények mellett a kavitáció megszűntetéséhez szükséges hangtérbeli
szemcsekoncentráció [g/l] mennyiségét, tehát a „kavitációs határ
koncentrációt”, valamint e mennyiségek 1,5-szeresének felhasználásával a
kísérletek beindításától a kavitáció ismételt kialakulásáig eltelt
időintervallumot, a „kavitáció kialakulási időpillanatot”. A két érték jellemzi
a rendszerben kialakuló hullámjelenségeket, a hullámjelenségek pedig az
ultrahang hatásait. A dolgozat alkalmas, az ultrahang felhasználási területének
szemcseanalitikai, szelektív részecskemanipulációs, biológiai extrakciós, sejt
inaktiválási és fermentációs technikák felé történő további kibővítésére.
Occurence of acoustical cavitation
in suspensions and its dependence of this particle concentration
Attila Lőrincz1, Miklós Neményi1
University of West Hungary, Faculty of Agricultural and Food sciences,
Mosonmagyaróvár;
Institute
of Agricultural, Food and Environmental Engineering
ABSTRACT
We examied the effects of biological and physical
suspensions properties on the threshold values of acoustic phenomenon. The our
base examinated acoustic phenomena is the cvitation. The test material is lyophilized and pressed Saccharomyces cerevisiae
baker’s yeast microbe and with this similar diameter dolomit particles was
used. Under the conditions output of 3, 6, 9 and 12 [W/cm2] and frequency of
1,117 [MHz], we determined the concentration, in expressed in [g/l] of this
test materials needed for stopping cavitation in the sound field. This is the
„cavitation threshold concentration”. Then by using 1,5 multiples of the afore
mentioned concentration, we monitored the „cavitation occurred moment” in the
sound field. Physical of the sound field had essential effect on the phenomena
formed in the sound field and on the threshold levels of their formation. The
phenomena affected the composition of the material in the sound field. The
values of cavitation threshold concentration and the cavitation occurred moment
caracterized the material composition of sound field. So this values give good
quantitative and qualitative particle analytical informations about the sound
field.